Ademregie en/of Stemherstel

Ademregie

Een optimale ademhaling is belangrijk voor lichaam en geest. Wanneer de ademhaling niet correct/disfunctioneel is kan dit leiden tot veel gezondheidsklachten.

Klachten bij een afwijkende ademhaling zijn bijvoorbeeld duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, benauwdheid, kortademigheid, pijn in de borststreek.

Het bewust worden en leren aanpassen naar een gezond adempatroon brengt verlichting in uw klachten. Door uw adempatroon in rust, bewegen of spreken te kunnen reguleren naar een lagere ademfrequentie en functioneel adempatroon krijgt uw meer ademregie en zullen klachten bij een ontregeld adempatroon verminderen.

Een verstoord adempatroon zonder of met medische oorzaak kan o.a.  ontstaan bij hyperventilatie, post Covid, Astma, COPD of apneu. Het aanpassen naar een gezond adempatroon/ademregie betekent:

  • Bij Astma dat u minder last krijgt van kortademigheid en benauwdheid.
  • Bij COPD dat uw minder fysieke beperkingen heeft bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en minder last heeft van kortademigheid en benauwdheid.
  • Bij apneu verbetert uw adempatroon waardoor u beter kan slapen.
  • Na Covid krijgt u beter grip op uw benauwdheid of kortademigheid en vermoeidheidsklachten
  • Hyperventilatie klachten verminderen door een functioneel adempatroon en ademregie.

Stemherstel

Heesheid, schorre stem, stemvermoeidheid, verminderde luidheid of afonie (wegvallen van de stem) zijn mogelijke stemklachten. Ook pijn/irritatie in de keel bij en na spreken. De factoren die invloed hebben op uw stem worden in kaart gebracht. De weg naar herstel is het herkennen van de triggers die invloed hebben op uw stemkwaliteit en regie krijgen over hoe u uw stem op een gezonde manier kan gebruiken. Chronisch hoesten kan ook een trigger zijn. Verbetering van stemtechniek en ademtechniek bij spreken is de weg naar stemherstel.

Globus klachten/ brok in de keel

Globus klachten zijn een gevoel van spanning in de keel, halsgebied, niet goed kunnen ademen en/of moeite hebben met slikken. Medische problemen worden eerst uitgesloten door de huisarts. De klachten worden veroorzaakt door overmatige spierspanning. Door massage van het strottenhoofd (manuele facilitatie) neemt de overmatige spierspanning rond het strottenhoofd af.